Lest we forget...

De Airborne herdenking

Vereniging Oranjedag Heelsum organiseert ieder jaar de Airborne Herdenking bij het Airborne Monument aan het kruispunt van de Bennekomseweg en de Utrechtseweg. Deze herdenking wordt vooraf gegaan door een dienst in het Kerkje op de Heuvel , georganiseerd door de Interkerkelijke Werkgroep Renkum/Heelsum ( IKW) Na de dienst zal er een stille tocht zijn richting het Momunent alwaar het programma voor de Airborne Herdenking om 19.00 zal starten.

De Airborne School uit Renkum zal met groep 6 aanwezig zijn om bloemen te leggen en enkele kinderen zullen een gedichtje oplezen.

Meer over de herdenking

dagen
Interesante links
Foto's door Liesbeth Vrieze

Programma

Herdenking en kranslegging op 16 september 2023
19.00 uur:

  • Muziek Heelsums Harmonie
  • Kort welkom
  • Toespraak (van de gemeente Renkum)
  • Gedichten (schoolkinderen Airborne School)
  • Kranslegging (onder muzikale begeleiding van Heelsums Harmonie)
  • ‘Last Post’ (Heelsums Harmonie)
  • 1 minuut stilte
  • Volkslied
  • Bloemenlegging (schoolkinderen Airborne School

19.30 uur:

  • Einde herdenking

Herdenking Market Garden

De Slag om Arnhem was een luchtlanding en veldslag tijdens de Tweede Wereldoorlog die van 17 tot 25 september 1944 in en rond de stad Arnhem plaatsvond, als onderdeel van Operatie Market Garden. Het is, na de Slag om de Schelde, de grootste operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Nederland herdenkt met operatie Market Garden (de Slag om Arnhem) de dappere strijders die vochten voor onze vrijheid. Bij de luchtlandingsoperatie (Market) en het gelijktijdige grondoffensief (Garden) kwamen veel geallieerde militairen om het leven. 18.000 van hen werden gedood, krijgsgevangen gemaakt of raakten gewond.

Het Airborne Monument

Het Airborne monument in Heelsum (gemeente Renkum) bestaat uit een aantal onderdelen. Aan een boog hangt een metalen beeld van een parachutist. De boog wordt bekroond door een Pegasus. De Grieks-mythologische Pegasus (een gevleugeld paard) is het Airborne-embleem. Op de boog zijn helmen en geweren bevestigd. Onder de parachutist is een kanon geplaatst. Het kanon is bevestigd op een fundering van containers. Bij het gedenkteken zijn twee informatieborden geplaatst. Het gedenkteken is circa 3 meter 50 hoog, 3 meter 50 breed en 3 meter diep.

Oorspronkelijk stond het gedenkteken aan een van de routes die vanaf de landingzones liepen. In verband met de reconstructie van het wegennet werd het verplaatst naar de huidige locatie in Plantsoen 1944, tussen de Utrechtseweg en de Bennekomseweg te Heelsum (gemeente Renkum). Het monument is in de jaren negentig grondig gerenoveerd. Het monument vergt veel onderhoud omdat het snel roest.