Lest we forget...

De Airborne herdenking

Vereniging Oranjedag Heelsum organiseert ieder jaar de Airborne Herdenking bij het Airborne Monument aan het kruispunt van de Bennekomseweg en de Utrechtseweg in Heelsum. Deze herdenking wordt vooraf gegaan door een dienst in het Kerkje op de Heuvel. Daar zullen de klanken van de doedelzak te horen zijn en deze dienst start om 18.00 en wordt verzorgd door de Interkerkelijke Werkgroep Renkum/Heelsum ( IKW) Na de dienst zal er een stille tocht zijn richting het Monument alwaar het programma voor de Airborne Herdenking om 19.00 zal starten. Het programma staat verderop deze pagina. De herdenking wordt al jarenlang muzikaal ondersteund door Heelsums Harmonie en daar zijn we ontzettend blij mee.  Na de ceremonie is er gelegenheid een kopje koffie/thee te drinken en mogelijkheid tot napraten. 

De Airborne School uit Renkum zal met groep 6 aanwezig zijn om bloemen te leggen en enkele kinderen zullen een gedichtje oplezen. Wil je zelf bloemen leggen? dan is hier gelegenheid voor aan het einde van de ceremonie. Wil jij, je bedrijf, vereniging of stichting een krans leggen neem dan aub even contact met ons op via mail voh.heelsum@gmail.com

Ook bij het opbouwen van en opruimen na de herdenking zijn altijd extra handen zeer welkom en nodig. Neem contact met ons op als je ons zou willen helpen hiermee. Druk op de oranje balk hier onder en meld je aan. Samen staan we sterker!

Meer over de herdenking

dagen
Interesante links
Foto's door Liesbeth Vrieze

Programma

Herdenking en kranslegging op 17 september 2024
19.00 uur:

  • Muziek Heelsums Harmonie & Peadar Bagpipes
  • Kort welkom
  • Toespraken (o.a van de gemeente Renkum en directrice Airborne school)
  • Gedichtjes  (Gr 6  Airborne School)
  • Kranslegging (onder muzikale begeleiding van Heelsums Harmonie)
  • ‘Last Post’ (Heelsums Harmonie)
  • 1 minuut stilte
  • Volkslied
  • Bloemenlegging (kinderen gr 6  Airborne School en iedere aanwezige die van de gelegenheid gebruik zou willen maken)

19.45 uur:

  • Einde herdenking

Herdenking Market Garden

De Slag om Arnhem was een luchtlanding en veldslag tijdens de Tweede Wereldoorlog die van 17 tot 25 september 1944 in en rond de stad Arnhem plaatsvond, als onderdeel van Operatie Market Garden. Het is, na de Slag om de Schelde, de grootste operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Nederland herdenkt met operatie Market Garden (de Slag om Arnhem) de dappere strijders die vochten voor onze vrijheid. Bij de luchtlandingsoperatie (Market) en het gelijktijdige grondoffensief (Garden) kwamen veel geallieerde militairen om het leven. 18.000 van hen werden gedood, krijgsgevangen gemaakt of raakten gewond.

Het Airborne Monument

Het Airborne monument in Heelsum (gemeente Renkum) bestaat uit een aantal onderdelen. Aan een boog hangt een metalen beeld van een parachutist. De boog wordt bekroond door een Pegasus. De Grieks-mythologische Pegasus (een gevleugeld paard) is het Airborne-embleem. Op de boog zijn helmen en geweren bevestigd. Onder de parachutist is een kanon geplaatst. Het kanon is bevestigd op een fundering van containers. Bij het gedenkteken zijn twee informatieborden geplaatst. Het gedenkteken is circa 3 meter 50 hoog, 3 meter 50 breed en 3 meter diep.

Oorspronkelijk stond het gedenkteken aan een van de routes die vanaf de landingzones liepen. In verband met de reconstructie van het wegennet werd het verplaatst naar de huidige locatie in Plantsoen 1944, tussen de Utrechtseweg en de Bennekomseweg te Heelsum (gemeente Renkum). Het monument is in de jaren negentig grondig gerenoveerd. Het monument vergt veel onderhoud omdat het snel roest.